Ο Μπρους Λι είναι σίγουρα το πρώτο όνομα στο οποίο πηγαίνει το μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε πολεμικές τέχνες. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που στα 32 χρόνια που έζησε, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η τότε βιομηχανία του Αμερικάνικου κινηματογράφου αντιμετώπιζε τους Κινέζους και τον πολιτισμό της Ανατολής, αλλά και βοήθησε παράλληλα στο να γίνουν οι πολεμικές τέχνες δημοφιλείς και στη Δύση.
Είναι, αναμφίβολα, ο άνθρωπος που νομιμοποίησε στον κόσμο του κινηματογράφου τις ταινίες πολεμικών τεχνών και ένας σημαντικός φιλόσοφος που διατύπωσε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ατάκες του 20ου αιώνα.
Αυτό που είναι λυπηρό είναι πως οι περισσότεροι θυμούνται τον Μπρους ως έναν πρωταγωνιστή σε ταινίες καράτε όπου υπήρχε άφθονο ξύλο, έδερνε τους κακούς και κατατρόπωνε τους εχθρούς. Ο Μπρους όμως ουδέποτε υπήρξε αθλητής του Καράτε, αντιθέτως αποστρεφόταν τα καθιερωμένα συστήματα των τεχνών. Επιπροσθέτως, αυτό αδικεί τη φιλοσοφική υπόσταση ενός ανθρώπου ο οποίος σε όλη του τη ζωή αναζητούσε την αλήθεια, φιλοσοφούσε τον κόσμο γύρω του και δημιούργησε ένα δικό του σύστημα μάχης το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται μοναδικό στο είδος του (Jeet Kune Do).
Ο Μπρους προσπάθησε να δείξει και σε άλλους ανθρώπους το νόημα της πολεμικής τέχνης το οποίο είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση του εαυτού μας και η πορεία προς την αυτογνωσία. Ο Μπρους απέρριπτε τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει η βαθμολόγηση στην πολεμική τέχνη και θεωρούσε πως ο σωστός μαχητής πρέπει να έχει ένα συνονθύλευμα γνώσεων από κάθε τέχνη ώστε να μπορέσει να αμυνθεί. Για αυτό και εκείνος φόρεσε τη φόρμα η οποία επέτρεπε την ελευθερία στις κινήσεις και δεν ταυτιζόταν με κανένα απολύτως στυλ, τη στιγμή που όλοι του οι αντίπαλοι ήταν ντυμένοι με την παραδοσιακή στολή της τέχνης τους.
Ο ίδιος δε θεώρησε ποτέ πως η τέχνη είναι κτήμα ενός λαού ή πολιτισμού, επιθυμούσε και επιδίωκε το άνοιγμα των πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο και σε κάθε άνθρωπο, μία αντίληψη που είχε οδηγήσει πολλούς δασκάλους να τον εχθρεύονται και να τον πολεμούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι μία μαγική σωματική αναλογία, αλλά οι περισσότεροι αγνοούν παντελώς τη διανοητική κατάσταση του ίδιου. Οι επίδοξοι αστέρες λαχταρούν να γεμίζουν εξώφυλλα, αλλά τις περισσότερες φορές αδυνατούν να τα υπερασπιστούν κατάλληλα.
Ο Μπρους προσπάθησε να ερευνήσει τον βαθύτερο εαυτό του μέσα από μία πολεμική τέχνη και αρνήθηκε να συμβιβαστεί με πρέπει, υποδείξεις και συμβιβασμούς. Γνώριζε πως μόνο εκείνος μπορεί να τα δημιουργήσει όλα αυτά.
Ο ίδιος υπήρξε σπουδαστής Φιλοσοφίας, πρωταθλητής στο cha cha (ένα είδος χορού) και ένας συγγραφέας και ποιητής με αξιόλογο συγγραφικό έργο.
Ο Μπρους είναι πράγματι ένα από τους σημαντικότερους ανθρώπους του περασμένου αιώνα. Κρατάω μία επιφύλαξη για το αν όλοι έχουν αντιληφθεί τον πραγματικό λόγο αυτού του γεγονότος…